Mjerači mehaničkih veličina


Mjerači obrtaja

Mjerači vibracija

Mjerači debljine sloja

Mjerači debljine nanosa materijala

Mjerači sile

Uređaj za poravnavanje osovina

Mjerači tvrdoće materijala

Mjerači Shore tvrdoće materijala

Mjerači mase

Za mjerenje mehaničkih veličina u ponudi imamo širok izbor instrumenata za mjerenje obrtaja, vibracije, sile, debljine nanosa materijala i drugih veličina.

U našem programu imamo instrumente proizvođača Kern, Sauter, Fluke, Extech, Lutron, Tecpel, Testboy.

Mjerači obrtaja
Mjerenje brzine obrtaja ili brzine, potrebno je radi nadzora pravilnosti djelovanja strojeva, motora i drugih sistema.
Princip mjerenja je kontaktna metoda, beskontaktna metoda ili stroboskopska metoda ( Stroboskop je instrument koji stvara iluziju da je objekat u cikličnom laganom kretanju ali ustvari miruje.
Mjerači vibracija
Za mjerenje vibracija izmjerimo vibracije na strojevima i uređajima, provjerimo stanje ležajeva, neki instrumenti omogućuju detaljniju analizu vibracija.
Mjerači debljine sloja
Na primjer, kad debljinu elementa ne možete izmjeriti na tradicionalan način, npr s pomičnim mjerilom ili mikrometrom, jednostavno upotrijebite ultrazvučni mjerač. Ultrazvučni mjerač djeluje na principu poslanog ultrazvuka i odboja. Mjerenja se izvode sa jedne strane i ne dolazi do poteškoća u mjerenju. Ultrazvučni mjerači protoka mogu se koristiti za mjerenje svih tvrdih i homogenih materijala kao što su metali, staklo i tvrda plastika. Ta metoda ne omogućava mjerenje materijala kao što su beton, asfalt ili drva.
Mjerači debljine nanosa materijala
Mjerenja debljine nanosa materijala se najčešće koristi u industrijskim aplikacijama, kao što je mjerenje debljine laka na automobilu, površinske obrade u slučaju galvanizacije i slično.

Postoje dva načina mjerenja za određivanje debljine materijala:
  • Tip F: nemagnetni nanosi na magnetnoj osnovi
  • Tip F: nemagnetni nanosi na nemagnetnoj osnovi
Mjerači sile
U ponudi imamo nekoliko mjerača sile sa ugrađenom ili vanjkom mjernom čelijom. Svi mjerači su prenosivi i omogućuju mjerenje sile zatezanja i sile pritiska.
Uređaji za poravnavanje osovina
Poravnavanje osovine je izravnavanje dvije rotirajuće ose stroja u idealnu liniju. Tačno centriranje produžava život strojeva, ležajeva i elemenata sklopke. Istraživanja su pokazala 50% kvara stroja uslijedi usred pogrešnog usklađivanja osovine. Nepravilno poravnanje osovine ostvaruje se moment, koji prouzrokuje reakcijske sile u ležajevima pogonskog i pokretnog stroja. Zbog povećanog opterećenja životni vijek ležajeva se smanjuje. Izrađuju se brtve za korištenje koje dodatno povećavaju mogućnost kvara ležaja zbog prodiranja vlage, nečistoče te gubitak maziva.
Mjerači tvrdoče materijala
Određivanje tvrdoće metala je od posebnog značaja u upotrebi metalnih materijala. Tradicionalno tvrdoća je određena pomoću mjernog uređaja u skadu sa Vickers, Rockwell ili Brinelovom metodom. Danas se najviše koristi Leeb metoda koja omogućuje mjerenje manjih i prensivih. Princip Leeb metode je udarna igla koja udari u testiran dio. Pri udaru dođe do gubitka kinetičke energije. Ovaj gubitak energije se određuje mjerenjem brzine udara. Na osnovu toga se proračunava Leeb (HL) tvrdoća. Svi mjerači koji djeluju na principu Leeb metode omogućuju pretvorbu mjernih rezultata u druge jedinice prema Vickers, Rockwell ili Brinell-u.
  • Sauter HK-D
  • Sauter HN-D
Mjerač Shore tvrdoće materijala
Tvrdoća po Shore je jedna od metoda za mjerenje tvrdoće tvari. To se prvenstvno upotrebljava za inžinjering i metalurgiju za materijala koji se elastično deformiraju. Te gume, elastomeri i drugi polimerni materijali. Pri tom postupku prvo se mjeri visina koja se očituje do vrha spuštenog položaja, pri čemu površina nije oštećena. Oznaka je HS, vrijednost bezdimenzionalnog broja.
Mjerači mase
Široka ponuda njemačkog proizvođača Kern, koji je u proizvodnji vaga i umjeravanju utega preko 170 godina. U programu se može pronaći od najmanjih džepnih vaga pa sve do paleta vaga. Pregled cijele ponude možete pronaći ovdje.